Portské 2016 - sladké

vyrobeno z červených odrůd
zbytkový cukr cca 50 g na litr
alkohol cca 19%

Portské bílé 2018 - sladké

vyrobeno z Rulandského šedého
zbytkový cukr cca 40 g na litr
alkohol cca 19%

Fortifikace znamená opevňování. Z hlediska vinařského jde o víno posilněné - proto tento název.

V češtině můžeme mluvit o vínech dolihovaných s přídavkem koncentrovaného alkoholu. Fortifikování vín se může provádět také koncentrovaným vinným moštem či některými aromaty, například bylinkami. 

Fortifikovaná vína dělíme na likérová a aromatizovaná. Likérové víno může být fortifikováno pouze vinným destilátem, přípustné je oslazení koncentrovaným vinným moštem. Aromatizované víno může být fortifikováno jakýmkoliv destilátem, může obsahovat cukr, aromatizující přísady, dále i například karamel na dobarvení, vždy však musí obsahovat tři čtvrtiny vína či vinného moštu.    

Přírodní víno je poměrně citlivé a za nepříznivých podmínek se kazí a v dřívějších dobách se obtížně přepravovalo. Aby se znehodnocení zabránilo, bylo jej zapotřebí konzervovat. V době, kdy fortifikovaná vína vznikala (před několika stoletími) byl vlastně jediným vhodným konzervantem koncentrovaný alkohol. Do vín se začaly přidávat destiláty, což zvýšilo jejich trvanlivost. Pak nebyl problém, aby se na pomalých plachetnicích dovezla fortifikovaná vína bez újmy na kvalitě třeba do Indie či na Dálný východ. Koncentrovaný alkohol spolehlivě zlikvidoval ve víně kvasinky či bakterie a víno se nemohlo rozkvasit.